- 1 lžíci oleje
- 1 velkou cibuli
- 1 čerstvou červenou papriku
- 2 stroužky česneku
- 1 vrchovatou lžíci pálivého chilli (nebo 1 lžičku, pokud chcete jemnější pokrm)
- 1 lžíci mleté sladké papriky
- 1 lžíci římského kmínu
- 500 g mletého hovězího masa
- 300 ml hovězího vývaru
- 400 g konzervovaných rajčat
- ½ lžíce sušené majoránky
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 400 g sterilovaných červených fazolí
- plechovka sterilované kukuřice
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 kostičky tmavé čokolády
2. Pusťte se do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit (na elektrickém sporáku to trvá o trochu déle). Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.
3. Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření.
4. Na řadě je omáčka. Vývar přilijte do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte.
5. Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.
6. Nakonec přidejte fazole a kukuřici.
S pomocí cedníku je slijte a přidejte do pánve. Znovu pokrm přiveďte
k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš
hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je
pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste
čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň
deset minut odstát. Vydržte to – je to opravdu důležité, aby se chutě
rozložily a maso nasáklo všechny vůně.
Tajný tip
Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky. Ale pozor, nepřežeňte to – přece nechcete, aby typické masité jídlo získalo čokoládovou příchuť!
Mnam :-)Uz dlouho jsme nemeli...brzy bude zase na obed :-)Diky Domi :-)
OdpovědětVymazatTaky se na něj chystám, tenhle recept je ze všech vážně nejlepší:-)))
VymazatTo vypada uzasne...takove prave zimni a vydatne:)
OdpovědětVymazatCHIC SICILY
děkuji:) a přitom to ani není až taková kalorická bomba:-))
VymazatMňam!hned bych si dala :)) vypadá to báječně! Marsi
OdpovědětVymazatDíky, kdybys to zkoušela, doporučuji opravdu ten římský kmín, dodá jídlu zajímavý podtón:-)
VymazatTo musím určitě vyzkoušet!:) Ale dám k tomu normální chleba :)
VymazatTen je rozhodně lepší. Já k tomu tenkrát jedla suchar jen v záchvatu "diety":-)
VymazatTaky mám občas takové záchvaty :D:D
Vymazatto jsem nikdy nejedla, ale vypadá to skvěle!
OdpovědětVymazatDěkuju Kamčo, určitě to někdy zkus:)
Vymazat