úterý 20. listopadu 2012

Chilli con carne

Mexická specialita, kterou stojí zato vyzkoušet a ochutnat. Myslím, že mrazivé večery jsou pro konzumaci chilli ideální, spolehlivě Vás zahřeje(nejen u srdce:-)). Tento recept mám z Apetitu a je opravdu božský. Ať Vám chutná!:-)

  • 1 lžíci oleje
  • 1 velkou cibuli
  • 1 čerstvou červenou papriku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vrchovatou lžíci pálivého chilli (nebo 1 lžičku, pokud chcete jemnější pokrm)
  • 1 lžíci mleté sladké papriky
  • 1 lžíci římského kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • ½ lžíce sušené majoránky
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 400 g sterilovaných červených fazolí
  • plechovka sterilované kukuřice
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 kostičky tmavé čokolády 
 
1. Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky zhruba o půlcentimetrové hraně. U cibule to půjde nejlíp, když ji přepůlíte od kořínků směrem ke stonku, oloupete a směrem od stonku krájíte na tenké plátky. Nedokrajujte je až do konce – u kořínku by měla držet pohromadě. Poté ji otočte a pokrájejte na kostičky. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.

2.
Pusťte se do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit (na elektrickém sporáku to trvá o trochu déle). Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisyp­te česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.

3.
Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření. 

4.
Na řadě je omáčka. Vývar přilijte do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte. 

5.
Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.

6. Nakonec přidejte fazole a kukuřici. S pomocí cedníku je slijte a přidejte do pánve. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to – je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně. 

Tajný tip

Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky. Ale pozor, nepřežeňte to – přece nechcete, aby typické masité jídlo získalo čokoládovou příchuť!

11 komentářů:

  1. Mnam :-)Uz dlouho jsme nemeli...brzy bude zase na obed :-)Diky Domi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se na něj chystám, tenhle recept je ze všech vážně nejlepší:-)))

      Vymazat
  2. To vypada uzasne...takove prave zimni a vydatne:)

    CHIC SICILY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji:) a přitom to ani není až taková kalorická bomba:-))

      Vymazat
  3. Mňam!hned bych si dala :)) vypadá to báječně! Marsi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, kdybys to zkoušela, doporučuji opravdu ten římský kmín, dodá jídlu zajímavý podtón:-)

      Vymazat
    2. To musím určitě vyzkoušet!:) Ale dám k tomu normální chleba :)

      Vymazat
    3. Ten je rozhodně lepší. Já k tomu tenkrát jedla suchar jen v záchvatu "diety":-)

      Vymazat
    4. Taky mám občas takové záchvaty :D:D

      Vymazat
  4. to jsem nikdy nejedla, ale vypadá to skvěle!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.:)

Šíření veškerého obsahu bez souhlasu autorky je přísně zakázáno. Kdo se proviní, bude odsouzen k věčným útrapám v ohni pekelném!