středa 27. března 2013

Domácí sójové mléko


 Recept mé kamarádky a gastro guru Markétky:-)


 Namočte 100 g sojových bobů do 1 l vody. Nechte přes noc. Ráno sóju propláchněte. přidejte 1l vody a rozmixujte na jemnou kaši. (já vodu přidávala postupně). přiveďte TĚSNĚ POD bod varu a vařte 20-30min. Je důležité nevařit na vysokou teplotu, jinak se dělá velké množství pěny a mohlo by utéct. Poté přeceďte přes plátno, oslaďte a uchovávejte v lednici max. 1 týden.

Našla jsem na internetu, že je možné vařit v tlakovém hrnci. Zmizí mírná pachuť po luštěninách a nemusíte se starat o pěnu. Tak to příště zkusím tak.

I s energiemi vyjde 1 l mléka cca na 15 kč, ani to ne :). A chuť je výborná, lepší než z krabice. Příště ho uvařím v tlakovém hrnci pro srovnání.

Zbylou drť (okaru) nevyhazujte! připravte si z ní výbornou pomazánku :)




8 komentářů:

  1. A recept na pomazánku bude také? To je super recept, děkuji moc, Domi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusím ten recept najít a nebo poprosím Markétku, myslím, že jej určitě mít bude:)

      Vymazat
  2. super,jeste jsem ho nezkousela,ale snad brzy vyzkousim...diky za pripomenuti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JJ,musim si ten clanek nekam vylepit na plochu pocitace,abych nezapomnela :-)

      Vymazat
    2. taky se už do něj musím konečně dát!:)

      Vymazat
    3. a ja myslela,ze uz jsi ho delala :-)no,ale mam nakoupenou soju,tak asi v tydnu udelam....

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.:)

Šíření veškerého obsahu bez souhlasu autorky je přísně zakázáno. Kdo se proviní, bude odsouzen k věčným útrapám v ohni pekelném!