středa 26. září 2012

Božský perník



Jak to s tím perníkem bylo
Historie perníků a jiného medového pečiva sahá do nejdávnějších časů. Medové pochoutky provázejí člověka staletími. První zmínka o perníkářích a perníku, jeho výrobě a prodeji v Čechách, je z roku 1335 z Turnova, kde prodávali perník cáletníci – tak se tehdy perníkářům říkalo (dnes je po nich pojmenovaná ulice Celetná-tam mám školu a shodou okolností jsem lidovou stravu měla jako předmět :)). Jeho výrobci zakládali vlastní cechy, spolupracovali s příkladně organizovanými cechy perníkářů saských. K přípravě těsta – mimo ostatních ingrediencí – prý používali až devadesát druhů vzácných koření a bylin… Koření dodávalo perníku chuť a každý perníkář měl svoje tajemství. Jakost staročeského perníku určoval med, použitý k výrobě. Ten byl jeho podstatnou součástí.


 

A teď už k mému receptu


Perník obecně miluji od malinka. Pamatuji si, jak jsme byli se školkou na výstavě perníkových betlému, byl tam jeden velký a já ho chtěla celý sníst :-D Má láska k perníku přetrvala dodnes.

Vyzkoušela jsem již nespočet receptů, ale věřte mi, že lepší než je tenhle budete hledat těžko (soudím dle hodnocení několika nezávislých "testovačů" a "ochutnávačů" :-)). Je můj vlastní, seskládaný z několika receptů. Ať Vám chutná!:)

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2dl oleje
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžíce lučního medu
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 balíček prášku do perníku
  • 2 vejce
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 balíček rozinek
  • tabulka hořké čokolády a strouhaný kokos na posypání

V míse promícháme mouku, prášek do perníku, jedlou sodu, kakao, vejce med a olej. V hrnku vlažného mléka necháme rozpustit lžícu cukru, promícháme s těstem do kompaktní hmoty a přidáme důkladně omyté rozinky. 
   Pečeme na vyšším vymazaném plechu 35minut na 160 stupňů. Polijeme čokoládou a posypeme kokosem.

4 komentáře:

  1. Hned bych si dala, vypadá lákavě. Někdy vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:-) Je opravdu výtečný. Akorát si budu muset koupit kvalitnější foťák:-)

      Vymazat
  2. WAU! To se mi úplně hodí. Už nějakou dobu uvažuji, že udělám perník, ale nějak jsem si tím nebyla jistá, jestli se mi chce hledat nějaký recept a tys mi ho takhle rovnou naservírovala:) Supr, co nejdřív to musím ozkoušet:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.:)

Šíření veškerého obsahu bez souhlasu autorky je přísně zakázáno. Kdo se proviní, bude odsouzen k věčným útrapám v ohni pekelném!